Takaisin etusivulle

 
 

SÄÄNNÖT

Hyväksytty perustamiskokouksessa 19.5.

1 § Nimi ja kotipaikka

Yhdistyksen nimi on Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakam ry, ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Ruotsiksi yhdistyksen nimi on Demokratiforum Vasudhaiva kutumbakam rf. Yhdistys on osa maailmanlaajuista Vasudhaiva Kutumbakam-verkostoa.

2 § Tarkoitus ja toiminnan laatu

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää yleismaailmallista tasa-arvoa toteuttavan demokratian eri ulottuvuuksia koskevaa keskustelua, tutkimusta ja tiedotusta ja vahvistaa ja laajentaa demokraatiaa eli kansanvaltaa paikallisella, kunnallisella, kansallisella, alueellisella ja globaalilla tasolla sekä Pohjoisen ja Etelän välisissä suhteissa

Yhdistys toimii yhteistyössä muiden samoja tavoitteita omaavien yhteisöjen, järjestöjen ja liikkeiden kanssa sekä edesauttaa vastaaviin päämääriin pyrkivää ihmisten omaehtoista toimintaa.

Yhdistyksen toimintamuotoja ovat demokratiaa ja sen erilaisia ulottuvuuksiakoskevien dialogien ja seminaarien järjestäminen sekä tiedotus- ja julkaisutoiminta ja yhdistyksen toimialaan liittyvien www-sivujen ylläpitäminen.

Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia, avustuksia ja testamentteja sekä ylläpitää kehitysmaakauppaa tai kirpputoria yhdessä liikepaikassa, harjoittaa alaansa liittyvää julkaisutoimintaa tai järjestää myyjäisiä tai rahankeräystä, hankittuaan ensin asianmukaiset luvat.

3 § Jäsenet

Yhdistyksen varsinaiseksi jäseneksi voi liittyä jokainen yhdistyksen tarkoituksia kunnioittava henkilö, jonka hallitus hyväksyy jäseneksi. Yhdistyksen kannatusjäseneksi voi liittyä yhdistyksen tarkoituksia kunnioittava yhteisö, jonka hallitus hyväksyy jäseneksi.

Yhdistyksen jäsenellä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle tai suullisestiyhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Yhdistyksen jäseniltä perittävän jäsenmaksun suuruuden päättää yhdistyksen syyskokous.

4 § Hallitus ja yhdistyksen muut toimielimet

Yhdistyksen asioita hoitaa sen hallitus, jonka syyskokous valitsee vuodeksi kerrallaan. Hallitukseen kuuluu puheenjohtaja, 1-4 varapuheenjohtajaa ja 2-15 muuta jäsentä. Hallitus valitsee keskuudestaan tai jäsenistöstä sihteerin, rahastonhoitajan ja muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus kokoontuu puheenjohtajan ja hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta heidän katsoessaan sen tarpeelliseksi tai jos vähintään kaksi hallituksen jäsentä sitä vaatii. Hallitus voi niin halutessaan perustaa itselleen työvaliokunnan ja muita hallituksen alaisuudessa toimivia työryhmiä, ja valita niihin haluamansa määrän jäseniä hallitukseen kuuluvien henkilöiden lisäksi.

Hallitus on päätösvaltainen jos vähintään puolet jäsenistä ja puheenjohtaja tai jokin varapuheenjohtajista on läsnä. Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni,vaaleissa kuitenkin arpa.

5 § Nimenkirjoitus

Yhdistyksen nimen kirjoittaa hallituksen puheenjohtaja tai jokin varapuheenjohtajista yhdessä sihteerin tai rahastonhoitajan kanssa, aina kaksi yhdessä.

6 § Tilit

Yhdistyksen tilit päätetään kalenterivuosittain. Tilinpäätös ja vuosikertomus on annettava tilintarkastajille viimeistään kolme viikkoa ennen vuosikokousta. Tilintarkastajien tulee antaa kirjallinen lausuntonsa kahden viikon kuluessa tilien vastaanottamisesta.

7. Yhdistyksen kokoukset

Yhdistys pitää vuosittain kaksi varsinaista kokousta.

Yhdistyksen kevätkokous pidetään tammi-toukokuussa ja syyskokous syys-joulukuussa hallituksen määräämänä päivänä.

Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä kolmenkymmenen vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.

Yhdistyksen kokouksissa on jokaisella varsinaisella jäsenellä yksi ääni.


8. Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen

Hallituksen on kutsuttava yhdistyksen kokoukset koolle vähintään seitsemän vuorokautta ennen kokousta jäsenille postitetuilla kirjeillä tai sähköpostilla jäsenen ilmoittamaan osoitteeseen.

9. Varsinaiset kokoukset

Yhdistyksen kevätkokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto
6. päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Yhdistyksen syyskokouksessa käsitellään seuraavat asiat:

1. kokouksen avaus
2. valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3. todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4. hyväksytään kokouksen työjärjestys
5. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä liittymis- ja jäsenmaksun suuruus seuraavalle kalenterivuodelle
6. valitaan hallituksen puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja muut jäsenet
7. valitaan yksi tai kaksi tilintarkastajaa ja heille varatilintarkastajat
8. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat.

Mikäli yhdistyksen jäsen haluaa saada jonkin asian yhdistyksen kevät- tai syyskokouksen käsiteltäväksi, on hänen ilmoitettava siitä kirjallisesti hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun.


10 § Sääntöjen muuttaminen tai yhdistyksen lakkauttaminen

Päätös yhdistyksen sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen lakkauttmisesta tehdään yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4)enemmistöllä annetuista äänistä.

Kokouskutsuissa on mainittava sääntömuutoksesta tai lakkauttamisesta. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään yhdistyksen varat yhdistyksen tarkoitusperien mukaisen toiminnan tukemiseen viimeisen kokouksen määräämällä tavalla.

11 § Muutoin noudatetaan voimassa olevaa yhdistyslakia.

Vasudhaiva Kutumbakam -aloite

Vasudhaiva Kutumbakam -initiative in English(rtf)

Vasudhaiva Kutumbakam -initiativ på svenska

Yhdistyksen säännöt 

Toimintasuunnitelma 2003