Takaisin etusivulle

VASUDHAIVA KUTUMBAKAM
- DEMOKRATIAFOORUMI -

 
 

KIERTOKIRJE NUMERO 2 / 2004 - 2 toukokuuta 2004

Sisältö

1. Kutsu: Demokratiafoorumin kevätkokous 11.5. klo 18.00
2. Suomen sosiaalifoorumi 3-4.4.
3. Demokratiafoorumi Suomen sosiaalifoorumissa
4. Yhteiskunnallisten liikkeiden ja järjestöjen vetoomus
5. Uusi Mumbain WSF-kooste verkossa
6. EU-ryhmän työ perustuslakiesityksen parissa

1. KUTSU: DEMOKRATIAFOORUMIN KEVÄTKOKOUS 11.5. KLO 18.00

Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamin kevätkokous pidetään:

Aika: ti 11.5. klo 18.00
Paikka: Arbis, huone 11 (Dagmarink. 3)

Kokouksessa esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja tilintarkastajien lausunto sekä päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille. Kokousasiakirjat saa pyynnöstä osoitteesta vk-finland@kaapeli.fi

Virallisen kokouksen jälkeen käydään keskustelu tulevien vuosien toiminnasta.

Ennen kevätkokousta samassa tilassa on klo 17.00 vapaamuotinen keskustelu, jossa arvoidaan Helsinki-prosessia ja keskustellaan globaalin puolueen perustamiseen liittyvistä aloitteista.

Tervetuloa!


2. SUOMEN SOSIAALIFOORUMI 3-4.4.

Suomen kolmas sosiaalifoorumi kokosi 1.500 ihmistä etsimään vaihtoehtoja uusliberalismille.

Helsingin Työväenopistolla 3-4.4. järjestetty kansalaisyhteiskunnan keskustelufoorumissa nostettiin esiin ajankohtaisia teemoja. Yli 40 seminaarissa keskusteltiin muun muassa vedestä markkinahyödykkeenä, terveyspalveluiden yksityistämisestä ja kilpailuttamisesta, sivistysyliopistosta, EU:n perustuslain vaikutuksesta hyvinvointipalveluihin sekä kirkkojen yhteiskuntavastuusta. Kansainväliset vieraat toivat useissa tilaisuuksissa esiin näkökulmia Euroopasta ja kehitysmaista.

Sosiaalifoorumien tavoitteena on koota yhteen eri alojen kansalaistoimijoita etsimään inhimillisiä vaihtoehtoja vallitsevalle uusliberalistiselle politiikalle ja ratkaisuehdotuksia sen aiheuttamiin ongelmiin. Prosessi on onnistunut luomaan yhteistyötä erilaisten toimijoiden välille: tapahtuma kasvaa vuosi vuodelta. Tänä vuonna järjestelyihin osallistui satakunta järjestöä tai yhteenliittymää. Keskusteluihin osallistui 1500 ihmistä yksityisistä kansalaisista valtakunnan poliittiseen johtoon.

Sunnuntain päätöstilaisuuden teemana oli Julkisten palveluiden puolesta. "Kehittynyt hyvinvointivaltio on yhteiskunnallisen kamppailun tulos; se on yksi ihmiskunnan historian suurimpia saavutuksia. Miksi siis sitä vastaan hyökätään näin voimallisesti?" kysyi tilaisuuden pääpuhuja, norjalaisen For Velferdsstaten (Hyvinvointivaltion puolesta) -liikkeen koordinaattori Asbjørn Wahl. Norjassa hyvinvointipalveluita puolustava kampanja on ollut menestyksekäs. "Aika on kypsä: tunne vastuusi - järjestäydy vastarintaan!" kannusti Wahl kuulijoita. Wahlia kommentoineet Stakesin tutkija Meri Koivusalo, Pro Yleisö -liikkeen puheenjohtaja Ritva Penttonen, Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pappi Raija Korhonen, Rakennusliiton tuleva puheenjohtaja Matti Harjuniemi ja Stakesin ylijohtaja Matti Heikkilä esittivät ajatuksia siitä, miten Suomessa voidaan puolustaa ja kehittää hyvinvointipalveluja globalisaation paineiden alla.

Suomen sosiaalifoorumi on osa globaalia sosiaalifoorumeiden verkostoa. Tapahtumaa oli järjestämässä laaja kirjo suomalaisia kansalaisjärjestöjä, ammattiyhdistysaktiiveja, kirkon ja kulttuurialan toimijoita ja monia muita.

Lisätietoja: Laura Tuominen 040-730 9360 ja http://www.sosiaalifoorumi.fi/


3. DEMOKRATIAFOORUMI SUOMEN SOSIAALIFOORUMISSA

Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakam oli mukana järjestämässä viittä tilaisuutta Suomen sosiaalifoorumissa. Ne olivat:

  • WSF: Past, Present & Future. Puhujana olivat mm. Intian Vasudhaiva Kutumbakam-verkoston aktiivi ja ay-johtaja, Subash Lomte Aurangabadista sekä Moema Miranda brasilialaisesta IBASE-järjestöstä ja maailman sosiaalifoorumin sihteeristöstä.
  • Sosiaalifoorumit: unelmatehdas, avoin tila, liikkeiden liike...? Pyöreän pöydän keskustelu toisena seminaaripäivänä, jossa ideoitiin mm. yhteistä osallistumista Euroopan sosiaalifoorumiin (Lontoossa 14-17.10.) ja tuleviin maailman sosiaalifoorumeihin.
  • EU:n perustuslaki ja hyvinvointiyhteiskunta . Seminaarissa analysoitiin perustuslakiesityksen muodostamaa uhkaa ja valmistauduttiin yhteisiin toimiin hyvinvointiyhteiskuntamme puolustamiseksi. Puhumassa mm. Outi Ojala, Erkki Pulliainen ja Ville-Veikko Hirvelä.
  • Kansanäänestykset demokratian välineenä. Alustajana professori Erik Lagerspetz Jyväskylän yliopiston yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitokselta. Kommentaattorina mm. kansanedustaja Heidi Hautala.
  • Demokratiaa globaalisti? Puhujina mm. Satu Hassi, Heikki Patomäki ja Juha Mustonen. Raportti osoitteessa http://www.nigd.org/SSF2004GlobalDemocratization


4. YHTEISKUNNALLISTEN LIIKKEIDEN JA JÄRJESTÖJEN VETOOMUS

Maailman ja Euroopan sosiaalifoorumeiden esikuvien mukaisesti myös Suomen sosiaalifoorumissa yhteiskunnalliset liikkeet ja järjestöt tapasivat ja laativat eteenpäin katsovan yhteisen vetoomuksen. Teksti kokonaisuudessaan alla.

”Kolmas Suomen Sosiaalifoorumi on tarjonnut avoimen tilan keskustelulle, aloitteille ja verkostoitumiselle. Tämän foorumin puitteissa pidetty yhteiskunnallisten liikkeiden edustajien tapaaminen vetoaa yhteisen keskustelun ja toiminnan jatkamiseksi.

Katsomme, että ihmisten ja luonnon hyvinvointi on tärkeämpää kuin pörssikurssit ja liikevoitot. Jokaiselle kuuluvat oikeudet tulee taata niin työelämässä, koulutuksessa, asumisessa kuin muilla elämänalueilla.

Vastustamme julkisten palvelujen alistamista Euroopan unionin ja Maailmankauppajärjestön kauppapolitiikalle. Siksi olemme päättäneet osallistua nimenkeräykseen hyvinvointipalvelujen puolustamiseksi EU:n perustuslakiesitykseen sisältyviltä kaupallistamisen uhkilta. Haastamme kunnallisvaaleihin osallistuvat puolueet ja ehdokkaat puolustamaan ja kehittämään näitä palveluja. Julkisilla palveluilla on tärkeä merkitys myös sukupuolten väliselle tasa-arvolle.

Meidän mielestämme EU:n perustuslaista pitää järjestää kansanäänestys. Perustuslaki koskee jokaisen kansalaisen oikeuksia, laajentaa EU:n toimivaltaa ja militarisoi unionia. Kutsumme mukaan keräämään nimiä vetoomukseen kansanäänestyksen puolesta erityisesti Eurooppa-päivänä 9. toukokuuta. Odotamme kaikilta EU-vaalin ehdokkailta selvää kantaa asiaan.

Kutsumme myös jatkamaan toimintaa sotaa, miehitystä ja militarismia vastaan. Järjestämme sodanvastaista toimintaa muun muassa 15.toukokuuta ja YK:n päivänä 24. lokakuuta. Jokainen voi osallistua sodanvastaiseen toimintaan myös boikotoimalla Irakin sotaa ja miehitystä tukevia yhtiöitä. Haluamme Suomen ottavan selvästi kantaa Irakin, Palestiinan ja Tshetshenian kansojen oikeuksien puolesta ja pysyvän erossa USA:n johtamasta Natosta.

Maailmanlaajuisesti oikeudenmukaisemman kehityksen toteuttamisessa tarvitaan myös uusia kansainvälisen talouden ohjaamisen keinoja. Esimerkiksi valuuttamarkkinoiden rahansiirtojen verottaminen antaisi mahdollisuuden ohjata varoja köyhyyden poistamiseen ja edistää demokratiaa.

Käynnissä oleva ilmastonmuutos on valtava uhka ihmisten, erityisesti köyhimpien maiden väestön hyvinvoinnille ja turvallisuudelle. Varakkaiden Euroopan maiden tulee olla aloitteellisia ilmastomuutoksen torjumisessa. Lyhyen aikavälin kansalliset kilpailuedut eivät saa olla maailmanlaajuisen vastuun kantamisen este.

Ehdotamme, että suomalaisten järjestöjen edustajat kokoontuvat ennen lokakuussa Lontoossa pidettävää seuraavaa Euroopan sosiaalifoorumia keskustelemaan yhteistoiminnasta siihen valmistautumisessa. Paikallisten, alueellisten ja maailmanlaajuisten sosiaalifoorumien järjestäminen luo toivoa ja mahdollisuuksia rakentaa toisenlaista maailmaa, jota luonnehtivat demokratia, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, ympäristönsuojelu ja rauha.

Yhteiskunnallisten liikkeiden ja järjestöjen edustajien tapaaminen 3.-4.huhtikuuta Helsingissä Kolmannessa Suomen sosiaalifoorumissa.”


5. UUSI MUMBAIN WSF-KOOSTE VERKOSSA

Intian Vasudhaiva Kutumbakam -verkoston tuottama uusi WSF-aiheinen julkaisu on verkossa sivuilla http://www.demokratiafoorumi.fi/wsf.html. Kooste sisältää mm. Arundhati Royn Mumbain avajaisissa pitämän puheenvuoron, katasuksia lukuisiin työpajoihin ja arvoita kertyneistä kokokemuksissa. Toisessa osassa on keskeisiä WSF:n perusasiakirjoja.


6. EU-RYHMÄN TYÖ PERUSTUSLAKIESITYKSEN PARISSA

Demokratiafoorumin EU-ryhmä on kuluneen talven aikana toiminut  Suomen EU-politiikan demokratisoinnin edistämiseksi järjestämällä julkisia yleisötilaisuuksia sekä pienempiä asiantuntijakokouksuia. Yleisötilaisuuksissa on pohdittu EU-kehityksen keskeisiä kysymyksiä. Tavoitteena on ollut suomalaisen keskustelun julkisen tason nostaminen ja sen kautta demokraattisen tahdonmuodostuksen edistäminen. Tilaisuuksia on ollut neljä, joista kaksi Suomen sosiaalifoorumissa.

EU-työryhmä on lisäksi marraskuussa 2003 ja 12.3. järjestänyt kaksi pienempimuotoista analyysikokousta EU:n perustuslakiesityksen hyvinvointipoliittisista ulottuvuuksista. Kokouksissa on erityisesti arvioitu perustuslakiesityksen sisämarkkinoita ja ulkomaankauppaa koskevien säädösten merkitystä Suomen hallituksen ja eduskunna linjauksen kannalta. Suomen linjan mukaan perustuslaki ei saisi vaarantaa kansallista päätösvaltaa hyvinvointipolitiikan perusasioissa. Eräät kansalaisjärjestöt ja asiantuntihat ovart arvioineet ettei perustuslakiesitys ole Suomen linjan mukainen.

Demokratiafoorumin kokouksissa eri hallinninalojen edustajat, alan riippumattomat asiantuntujat, kansanedustajat ja kansalaisjärjestöjen edustajat ovat arvioineet em. kysymystä. Kun yhteinen arvio on selvästi ollut se, että perustuslakiesityksen ja Suomen linjan välillä on merkittäviä eroja maaliskuun kokouksessa osanottajat määrittelivät yhteiseksi tavoitteekseen perustuslain artiklojen III-6 ja III.217 muuttamisen sekä, tarvittaessa, art I-12.2:n teknisen korjauksen Suomen linjaa vastaavaksi. Tätä tavoitetta eri tahot ovat kevään kuluessa kukin tavallaan edistäneet. Sen ajamiseksi on mm. laadittu eri järjestöjen ja kansalaisten yhteinen vetoomus.  Demokratiafoorumin EU-ryhmän jäsenet Ville-Veikko Hirvelä ja Thomas Wallgren ovat edistäneet yhteistä tiedonvaihtoa asian etenemisestä ja myös edustaneet Demokratiafoorumia kansalaisjärjestöjen ja alan tutkijoiden tavatessa asiasta pääminsterin (14.4. 2004), ulkoasianministerin (19.4. 2004) sekä eduskuntaryhmät (21.4. 2004).

--

Lisätietoa Demokratiafoorumi Vasudhaiva Kutumbakamista

http://www.kaapeli.fi/vk-finland/ ja vk-finland@kaapeli.fi